Anodizare & Anodizare Dura

ContentImages / anodizare.jpg

Aluminiul are intotdeauna un strat fin de oxid natural (alumina) pe suprafata sa. Acest strat este supus deteriorarii din cauza fragilitatii sale care se datoreaza atât grosimii reduse cât si a neomogenitatii acestuia.

Procedeul de anodizare (eloxare) pe care noi îl realizam ne permite a controla grosimea acestui strat de oxid, obtinând un strat omogen si rezistent.

Folosind coloranti speciali este posibila colorarea stratului anodizat (eloxat).  Colorarea stratului depus este o operatie suplimentara si facultativa. Singura modalitate de a decolora piesa este distrugerea stratului anodizat.

Finalizarea tratamentului de anodizare (eloxare) se face prin colmatarea porilor prin hidratarea stratului de oxid format. Odata colmatati porii se obtine o mai buna rezistenta la coroziune.

Stratul de oxid de aluminiu depus are si proprietati dielectrice. Prezenta stratului anodizat (eloxat) pe suprafata unei piese din aluminiu împiedica trecerea curentului electric.

Porozitatea suprafetelor anodizate (eloxate) permite o foarte buna aderenta la vopsirea în camp electrostatic sau în situatia în care doua suprafete sunt lipite.

Piesele de aluminiu au o structura cristalina în functie de tratamentul termic la care au fost supuse piesele sau materialul brut din care au fost realizate piesele. In timpul tratamentului de anodizare, prin actiunea solutiilor agresive din bai, structura cristalina poate fi in unele cazuri scoasa în evidenta.

Prelucrarea suprafetelor pieselor din aluminiu poate ascunde anumite defecte de material. Iregularitatile suprafetelor din aluminiu corectate prin slefuire pot sa reapara dupa degresarea si decaparea pieselor (micro-defectele de suprafata se umplu în timpul slefuirii dând un aspect uniform al suprafetei iar atunci când suprafata este curatata prin degresare si decapare este scos praful din aceste mici adâncituri, micro-defectul de suprafata fiind scos în evidenta).

Pentru a putea realiza anodizarea (eloxarea) unei piese este esential sa existe puncte de contact electric pe suprafata piesei. In aceste puncte de contact stratul de oxid nu se formeaza, existând posibilitatea sa se observe urme albe. Zona de contact a pieselor va fi aleasa astfel încât sa se pastreze aspectul estetic al pieselor.

In zona cordoanelor de sudura, piesele sufera un important tratament termic, microstructura metalului fiind afectata vor apare diferente evidente de aspect între metalul de baza al pieselor din aluminiu si zona sudata. In zona sudata se poate observa un aspect mult mai închis la culoare comparativ cu restul piesei. Mai mult decât atât zona sudata poate avea un aspect neuniform.

Anodizare (eloxare) Dura

ContentImages / anodizare-dura.jpg

Anodizarea ( eloxarea ) dura respecta aceleasi principii de formare ca si anodizarea (eloxarea ) decorativa si de protectie. Diferenta consta în faptul ca anodizarea ( eloxarea) dura se realizeaza la temperaturi scazute si intensitati mari ale curentului electric. Porii stratului anodizat dur sunt mai mici decât la anodizarea ( eloxarea ) clasica.

Instalatia de anodizare ( eloxare ) dura de la ANOROM permite obtinerea unui strat cu o grosime d pâna la 100 µm. Duritatea stratului variaza în functie de aliaj între 300 si 800 HV la o grosime de strat de 50µm.

Aliajele recomandate entru anodizare ( eloxare ) dura sunt din seriile 5000, 6000 si 7000. Aliajele din seria 2000 prezinta riscuri de ardere a pieselor, grosimea stratului si duritatea acestuia fiind mult mai mici dcât la celelalte serii. Aliajele 2011, 2007 si 2030 sunt  improprii tratamentului de anodizare ( eloxare ) dura.

Principalele proprietati ale stratului anodizat ( eloxat ) dur : izlolator electric, izolator termic, rezistent la frecare si zgârieturi.

Intretinerea pieselor anodizate (eloxate).

Intretinerea periodica a suprafetelor anodizate (eloxate) este esentială pentru a înlatura acumularile de murdarie sau diferitele depuneri. Printr-o buna intretinere se va evita aparitia petelor pe piese, pete care pun în evidenta distrugerea partiala sau totala a stratului anodizat. Ph-ul solutiilor de curatare trebuie sa fie cuprins între 6 si 9, în afara acestui interval stratul de oxid va fi atacat.  

 

 

Comportamentul aliajelor de aluminiu la anodizare (eloxare) sulfurica

ContentImages / 03.jpg

Toate aliajele de aluminiu se pot anodiza (eloxa) dar se comporta diferit în timpul tratamentului.

Iata o rapida trecere în revista a comportamentului diferitelor aliaje la anodizare :

Aliaje seria 1000 (aluminiu pur). Raspund bine tratamentului de anodizare. Stratul anodizat este cu atât mai transparent cu cât aluminiul este mai pur.

Aliaje seria 2000 (aliajele cu cupru). Cuprul din acest aliaj se dizolva în timpul tratamentului, obtinându-se dupa anodizare o suprafata inestetica (laptoasa). Colorarea acestui aliaj este de asemenea inestetica datorita cuprului care împiedica stratul de oxid de aluminiu sa se depuna uniform. Neuniformitatea stratului depus duce si la scaderea duritatii suprafetei si implicit a rezistentei la abraziune.

Aliaje seria 3000 (aliaje cu mangan). La concentratii de peste 1% Mn stratul anodizat este inestetic gri albastrui. Manganul afecteaza si colorarea, dând un aspect inestetic suprafetei piesei.

Aliaje seria 5000 (aliaje cu magneziu). Se comporta foarte bine la anodizare. Pâna la o concentratie de 3% Mg stratul anodizat este incolor. Cu cât concentratia de magneziu este mai mare de 3% cu atât stratul anodizat devine gri cenusiu. Uneori se pot observa si tente usor galbui daca aliajul contine urme de mangan sau crom.

Aliaje seria 6000 (aliaje cu magneziu si siliciu). Se comporta foarte bine la anodizare (eloxare) si la colorare, aspectul stratului anodizat fiind foarte omogen. Piesele realizate din acest aliaj se pot satina pentru a se obtine un aspect mat al suprafetei. La grosimi ale stratului anodizat de peste 30µm, suprafata pieselor devine gri închis.

Aliaje seria 7000 (aliaje cu zinc). Cu cât grosimea stratului anodizat este mai mare cu atât se poate observa mai bine un aspet galben verzui al suprafetei pieselor anodizate. Unele aliaje din seria 7000 pot contine si cupru (exemplu aliaj 7075) si se comporta la anodizare ca un aliaj seria 2000, suprafata anodizata fiind inestetica. Exista si aliaje din seria 7000 care au un continut redus de cupru (de exemplu aliajul 7020) care se comporta bine la anodizare obtinându-se un aspect uniform al suprafetei anodizate. 

HomeServiciiCalitateEchipaMediaContactSitemap
Copyright © 2013 Anorom® Toate drepturile rezervate.
Powered by JustDesign®